Zachowanie w barze i w fabryce
Podsumowując, ekspedientka oszukująca klientów w dłuższej perspektywie działa na szkodę firmy, kierowca też ich zniechęca do świadczonej usługi. Takie dylematy towarzyszą nieustannie ludziom „pracy najemnej”, jak się to kiedyś mówiło. Potakiwać szefowi, jeśli się myli, czy ryzykować konflikt? To jest następna konieczność wyboru, już bliżej savoirvivre’u. Można by więc zacząć tak: jeśli w pracy zawodowej musimy tak często lawirować, to bardzo ważną metodą postępowania jest powściągliwość. Dwa razy pomyśleć, zanim wplączemy się w kłopoty! Bardzo łatwo powiedzieć, że nie wolno postępować wbrew sobie, wbrew słuszności i prawdzie. Jak to jednak pogodzić z faktem, że nie my, szeregowi pracownicy, jesteśmy powołani do podejmowania decyzji, a zatem do forsowania swojego zdania, do przeciwstawiania się szefom, których w każdym średnim przedsiębiorstwie jest cały pluton?